Mondhygiëne

Een goede mondhygiëne is een belangrijke sleutel tot het verkrijgen en het behouden van een gezond gebit. Onze praktijk is er op gericht patiënten preventief voor te lichten zodat zij kennis krijgen over hoe de mond gezond te houden.

Halfjaarlijkse controle

Een halfjaarlijks bezoek aan de tandarts draagt bij aan het in een vroeg stadium ontdekken van problemen.

Tijdens de halfjaarlijkse controle bekijkt en beoordeelt de tandarts uw tanden, kiezen en het tandvlees. Uw tandvlees krijgt een 'cijfer'. Meer hierover kunt u bekijken in het onderstaande filmpje.

U krijgt persoonlijk advies en uitleg wat betreft de verzorging van uw gebit. Indien nodig wordt u verwezen naar de preventie-assistente of mondhygiëniste.

Misschien is een vervolgbehandeling nodig omdat er bij u bijvoorbeeld een caviteit (gaatje) is geconstateerd.

Wilt u het door ons gegeven advies nog eens rustig nalezen of wilt u meer weten over de verzorging van uw gebit, dan kunt u de onderwerpen in het keuzemenu aan de rechterzijde raadplegen.

 

Uw tandvlees krijgt een cijfer

 

Vragen

Het kan wel eens gebeuren dat u vragen heeft waar u niet direct een afspraak voor wilt maken, maar wel graag een antwoord op wil hebben. Wij hopen uw vragen te kunnen beantwoorden met behulp van aanvullende informatie per onderwerp in het menu aan de rechterzijde.

‘Het is een moderne, zeer schone praktijk. Het nodigt uit om behandeld te worden!’
Reactie uit onze patiënten enquête

Vragen...

Hoe moet ik ragers gebruiken?

Spoel uw mond niet na het tandenpoetsen, of doe een heel klein beetje tandpasta op de rager. Houd de rager tussen duim en wijsvinger vast en duw deze vanaf de buitenkant tussen tanden en kiezen. Met de andere vingers steunt u tegen de aangrenzende tanden of kiezen. Een rager moet tijdens het gebruik enige weerstand ondervinden, maar de metalen kern (draad) mag de tanden of kiezen en het tandvlees niet raken.

Voorkom prikken in uw tandvlees. Prikt u toch in uw tandvlees? Zet de rager dan iets schuiner in. Bij de bovenkaak schuiner van boven, bij de onderkaak schuiner van onderen.

Voor de tussenruimten achter in de mond kunt u de rager een beetje ombuigen.

Beweeg de rager een paar keer heen en weer. U kunt daarbij soms het raakvlak met de tand vergroten door van richting te veranderen (X- figuur).

Als u merkt dat de rager bij gebruik nauwelijks nog weerstand ondervindt, kunt u beter een maatje groter proberen. Vaak is het nodig diverse maten naast elkaar te gebruiken.

Tip: bij grote tussenruimten kan het handig zijn om twee ragers tegelijk in te brengen.

Ragers met een handvat of houder kunnen ook vanaf de binnenkant (tongzijde) van de tanden en kiezen worden gebruikt. Reinig op deze wijze alle tussenruimten waarin een rager past. Ragers kunnen meer keren worden gebruikt. Spoel ze daarom na afloop goed af.

Let op: overdreven of verkeerd gebruik van hulpmiddelen bij de mondhygiëne kan schade veroorzaken aan de tanden en het tandvlees.

Lees verder